KAHVELERİN HİKAYESİ - OKKALI KAHVE

By 14:23 , , , , ,



Burası türk kahvesinin tam 14 çeşitini içebileceğiniz minik ama sıcacık ve gözlerinin içi gülen çalışanlardan oluşan Beşiktaş merkezde bir mekan.Çok sevdiğim arkadaşım Banu keşfetmiş burayı, sen de kesinlikle denemelisin tavsiyesi üzerine iş çıkışı buluşup gittik.Bizim kız oranın müdavimi olduğu için pek bir ilgi gördük ve dışarıdaki masalardan birine oturduk.Off sabah işte kahve bir de burada kahve derken orada çalışan beyfendi yanımıza geldi ve kahvelerimizin hikayasini dinlemek istermisiniz dedi.


Yumuşak İçimli 
Daha az süre kavrulmuş, hafif gövdeli (dilde hafif hissedilen, ağızda çok az lezzet bırakan) yumuşak içimli ve zarif (ağızda duru tat bırakan) kahvelerdir.

Yandan Çarklı
Yani şekersiz pişirilip tabağın kenarında kesme şekerle sunulan Yandan çarklı kahvenin yanında ikram edilen kesme şeker zamanla lokuma ve diğer tatlı ikramlara bırakmış 

Damla Sakızlı
Öncelikle sakızı havanda dövmek ve kahve pişirmek  için hazır hale getirmek gerekiyor. Burada bir püf nokta var. Eğer sakızı çok küçük parçalara kadar döverseniz ve adeta un haline getirirseniz kahvenizde sadece aromasını hissedersiniz.

Menengiç Kahvesi
Sakız Ağacından Mucize İçecek
Sağlıklı içecek olma yolunda bir numaraya yerleşen menengiç kahvesi kafein içermiyor ve tamamen doğal.Uzmanların menengiç kahvesi,Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip, antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahip.

Cilveli Kahve
Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor. Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor Manisa da eve görücü gelen gelinlik kızlar yaparmış bu kahveyi.Eğer badem üstte ise gönlüm sende, değil ise bu işte gönlüm yok anlamına gelirmiş


Dibek Kahvesi
Dibek kahvesi aslında bir kahve pişirme şekli değil, kahve öğütme yöntemi. Kavrulan kahve yuvarlak, içi çukur taş ya da tahtadan yapılan bir anlamda havan’a benzeyen büyük kaplara konur ve bir tokmakla ince hale gelene kadar ezilirdi. Buradan elde edilen kahve Türk kahvesi pişirir gibi pişirilirdi. Bu yöntemle öğütülen kahve koyu kıvamlı olur ve Dibek kahvesi adını alırdı. Bu yöntemle kahve öğütülmesi 1800’lü yılların ilk yarısına kadar devam etti ancak 1827’de tüfenkçi ustalarından Selim’in kahve değirmenini icat etmesi sonucunda dibek kahvesi ortadan kalktı. Bu şekilde kahve elde etmek zahmetli ve vakit alıcı olduğu için evde yapılamayan kahve öğütülme işlemi, değirmenlerin yaygınlaşması ile evlere girdi.


Hatay Kahvesi
Antakya kahvesi bölgeye özgü ve normal türk kahvesinden daha serttir ve koyu tondadır. Kahve çekirdeğinin çifte kavrulmuş olması daha sert bir aroması olmasını sağlıyor. Kahvenin kokusu çok güçlü ve keskindir. 


Adana Gar Kahvesi
sert içimli kahve sevenlere espressodan daha şark işi bir alternatif oluşturabilir.


Kervansaray Kahvesi
Adıyaman'a özgü bir kahvedir. içinde kahve, çikolata, damla sakızı, keçiboynuzu, krema, menengiç kahvesi, sahlep barındıran enfes bir lezzettir.


Kakuleli Kahve
Kakuleli Mardin Kahvesinin Faydaları
Mardin kahvenin  özelliğ kakule denen  bitkinin  kahvenin  içine karıştırılarak farklı bir aromaya sahip olmasıdır.,

faydaları 
1-sindirim sistemini uyarıcı etkisi vardır
2-iştah açıcıdır
3-hafızayı güçlendirir
4-gaz söktürücüdür
5-Ağız kokusunu gidermeye yarar

Tatar Kahvesi
Türk kahvesinin üzerine bir parça kaymak eklenerek servis edilen, içimi hafif, lezzetli kahve çeşidi


Sütlü Türk Kahvesi
Ananemin yaptığı çocukluğumun kış günlerinin kahvesi


Okkalı
Kocaman bir fincanda sunulan kahve 

Kahvelerin hikayesini resmen ağzım açık dinledim ve kültürümüzün çeşitliliğine bir daha hayran kaldım.Burada hersey elyapımıydı ve koca dilim havuçlu bir kek ile Kakuleli kahvemi içtim.Çok ama çok lezzetliydi ve sonuçta hepsini denemeye karar verdim...

You Might Also Like

0 yorum