Türkiye'deki Yatırımımı İngiltere'ye Niçin Taşımalıyım?

By 17:38

Son dönemlerde Türkiye'deki hızlı emlak fiyatı artışları ev sahiplerini mutlu ederken kiracılar - ev sahibi arasındaki dengeleri de iyice sarsmıştır.Ev sahipleri istediği kirayı alamamaktan, mevcut kiracıyı çıkaramamaya kadar bir çok sorun ile yüz yüze gelmiştir. Birçok mülk sahibi Türkiye'deki gayrimenkullerini satarak yurtdışı yatırımına yönelmektedir.Bizler de İngiltere'nin avantajlarını sizler in sıraladık.


  1. İngiltere enflasyon olarak oldukça düşük sevilerde olmasına rağmen hükümet tarafından yılda %15 zam  hakkı mülk sahiplerine tanınmıştır.Ayrıca kira kontratında da maksimum kira günü gecikmesi maddesinin aşılası durumda mülk sahibinin kiracıya hiçbir şey beyan etmeden evin anahtarını değiştirme hakkı bulunmaktadır. ingiltere yatırımcının ve gayrimenkul sahiplerinin haklarını koruyan bir anayasaya sahiptir
  2. İngiltere özellikle de Londra emlak borsası sürekli artan bir ivmeye sahiptir.Bunu basit bir örnek ile açıklayacak olursak,
2016 yılında İstanbul'dan 300.000 TL'lik gayrimenkul alan birisi pound'un o dönemde ortalam 4 TL olduğunu düşünürsek ortalama 75.0000 Pound'luk bir yatırım yapmış olacaktır.

2022 yılına geldiği zaman bu yatımını yurt dışına taşımaya karar vermesi durumunda yatırımını en iyi durumda 1.500.000 TL'ye satabilecektir yani 68.000 pound alde edebilecektir. 

İngiltere'de yapılan araştırmalara göre 2016-2022 yılları arasında ev fiyatlarında  ülke genelinde  en az %47'lik bir artış not edilmektedir.Bu durumda yatırımınızın değeri en az 111.000 pound olacaktır (%47 lik artış 36.000 pound'a eş degerdir 75.0000 + 36.000= 111.000) Ayrıca bu süreçte artış gösteren pound değeri ve aldığınız kira da ayrıca sizin için ekstra bir kar ifade edecektir)

Aşağıda aynı bolgede konumlu birbirinin çok benzeri 2 evi örnek olarak inceleyebilirsiniz.Satış fiyatları çok yüksek olmasına rağmen fiyat artışı aynı oranda gerçekleşmiştir.









  1. Ev kiralama sürecinde kiracılar çok geniş bir kontrole tabi tutulmaktadır.Adli sicil kayıtlarından, daha önce kiracı oldukları evde kirayı ödeyip ödemedikleri, banka hesap dökümleri, kredi skorları gibi bir çok ayrıntı incelenmektedir.Ayrıca İngiltere'ye yeni gelmiş göçmenler bu durumu sağlayamadıkları için min 6 aylık kirayı ve depozitoyu peşin ödemek zorundadırlar.
  2. Kiracılar evin anahtarını mülk sahibine ya da mülk sahibinin acentesine haber vermeden değiştiremezler.Değiştirme gerektiren durumlarda mülk sahibine de 1 kopyasını vermek zorundadırlar.Mülk sahibinin istediği zaman eve gelip kontrol etme hakkı vardır. Ayrıca yılda en az 1 defa da genel denetim yapma hakkına sahiptir.
  3. Kiracı evde herhangi bir aksaklığı ev sahibine bildirmek ile yükümlüdür.Bildirilen aksaklık için ev sahibi ya da onun yetkili acentesi bu konuda yetkin bir ustayı eve gönderip tadilatı yapar.Kiracı bu tadilatı yaptırıp kiradan düşme lüksüne sahip değildir. 



You Might Also Like

0 yorum