Oruç Diyeti (IF) - Intemittent Fasting

By 05:53



Oruç Diyeti (IF) - Intemittent Fasting
Kısa oruçlar yağ kaybını hızlandırır ve insanı daha sağlıklı yapar.Peki bu nasıl yapılmalıdır ve hastalar bunu nasıl uygulamaktadır.Kısacası IF(aralı açlık) diyeti nedir.
Aralıklı açlık (IF) insanların yemek yemeden uzun süre durmasına verilen açlıktır.
Açlığın iyi birşey olmadığı tabiki herkes tarafından bilinen bir gerçektir.Ama insanlık tarihine bakacak olursak insanların belli bir dönemde aç kaldığı gözlemlenmiştir ve gözlemlenmektedir.Buna kıtlık dönemleri ve dini vecibelerin yerine getirildiği dönemler örnek gösterilebilmektedir.
Yapılan klinik çalışmaları IF in düzenli yapılması halinde ömrü uzatmaya yardımcı kan şekerini düzenlediğini, kan lipit değerini kontrol ettiğini ve vücuttaki yağ değerini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

IF diyetininin çıkmasından sonra New York TimesLA Times, ve Time dergileri sayılarında bu yeni diyetin tanıtımına yer verdiler.BBC gibi televizyon programları aralıklı diyetin faydaları hakkında program hazırladılar.
Tabi karşıt görüş belirten bir grupta oluştu ve özellikle kahvaltının yapılmadan güne başlanması hakkında konuşuldu.
Bu diyet aynı zamanda jet lag sendromuna da çözüm sunulduğunu belirtmektedir.
Anti-Jet Lag Diyet
Bu diyeti daha çok uluslararası seyahat edenlerin uygulaması tavsiye edilmektedir.Çünkü saat dilimi geçişlerinde oluşan jet lag belirtilerini azaltmaktadır.

Jet Lag Fast.006 Intermittent Fasting seminar: Part 1

JB Diet.008 Intermittent Fasting seminar: Part 1
Genel Bakış Açısıyla 
Bu diyete göre yaklaşık 16 saat yemek yemiyorsunuz. Yani akşam 20.00 gibi yemeğinizi yedikten sonra bir sonraki gün öğlen 13.00’den önce besin tüketemiyorsunuz. Sadece sıvı tüketerek besleniyorsunuz. Tabii bu sıvılar da kalori içermeyenler arasından seçiliyor. Bu diyeti yapanlar şuna inanıyor; vücut aç kaldığında yakacak enerji bulamıyor ve yağ yakmaya başlıyor. Fakat biz bugüne kadar bunun tam tersine inanıyorduk yani vücut aç kaldığında panik olmaya başlıyor ve yağı depoluyor. Bu nedenle aç kalmamak için ara öğün tüketmek gerekiyor. IF hakkında bilinmeyenler Bu diyete göre gün içinde sadece sekiz saatlik süreçte kalori almak ve daha sonra aç kalıp büyüme hormonunu tetikleyerek yağ yakımını hızlandırmak gerekiyor.• 16 saati aç geçiriyorsunuz. Fakat bu süre sizin için çok uzunsa; en az 10-12 saat kendinizi sınıflandırmanız gerekiyor.• Spor yapanlar çoğunlukla bu diyeti tercih ediyor. • Aç kalınan süre içerisinde su ile birlikte sıvı tüketmek serbest.• Yapılan araştırmalara göre bu diyeti yapanların kanındaki insülin direnci azalıyor. Ayrıca IF diyeti ile yağdan zengin beslenenlerin kötü kolesterol ve triglesit’lerinde düşüş tespit edilmiş. • Yapılan bir diğer araştırmada ise günde üç öğün ile 6-7 öğün beslenenler arasında metabolizma hızı açısından fark olmadığı tespit edilmiş.• Saat 13.00: 1. öğün-günlük kalorinin yüzde 20’si alınıyor. • Saat 17.00: 2. öğün-günlük kalorinin yüzde 50-60’ı alınıyor.• Saat 21.00: 3. öğün-günlük kalorinin yüzde 20-30’u alınıyor.


Oruç Diyeti diyeti fikri nereden geliyor?
Amerika ve İngiltere’de fasılalı yeme düzeniyle ilgili araştırmalar yapılıyordu. Haftada birkaç gün kaloriyi azaltma yönündeydi araştırmalar. Amerika’daki araştırmalar bir gün oruç tutma üzerine yapılırken, İngiltere’de kadınlar üzerinde yapılan araştırmayla haftada 2 gün kalori azaltma yönündeydi. Araştırmalar şunu gösteriyordu: Haftada 2 gün kalorisini azaltan kadınlar normal yiyen kadınlara gore daha az kilo alıyorlardı. Aynı zamanda insulin duyarlılıklarında pozitif gelişmeler görüldü.
Oruçdiyeti nasıl uygulanır? 

Öncelikle doktorunuza sağlığınızın bu diyete uygun olup olmadığını sorduktan sonra diyete başlayabilirsiniz. Kendi tercih ettiğiniz ki çoğunlukla Pazartesi ve Perşembe tercih ediliyor 2 gün tüm gün boyunca şekersiz ve sütsüz istediğiniz kadar, çay kahve, su tüketebilirsiniz. 500 kaloriye kadar yemek de yiyebilirsiniz. Diğer 5 gün normalde nasıl yiyorsanız aynı şekilde yiyebilirsiniz.Hiç bir sınırlama yok. 

Sonuç Olarak

Bu diyet tüm bildiklerimizi değiştiriyor yani normalde yemek yemeyince vücut besinleri depolar zannediyorduk ama bu diyetle besinleri depolamak aç kalan vücut yağ yakımına gidiyor
Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki linke bakabilirsiniz
http://thefastdiet.co.uk/






2022 den merhaba 8 yıl onceden akımı gören ve uygulayan beni tebrik ediyorumöBu yazıyı yazdığımda Türkçe 1 tane kaynak bile yoktu ve ingilizce bir kaynaktan çevirip hazırlamıştım Sevgiler

You Might Also Like

3 yorum

  1. Merhsba! Çık dikkatimi çekti.Örneklendiirerrk yaxarmısınız

    YanıtlaSil
  2. Merhsba! Çık dikkatimi çekti.Örneklendiirerrk yaxarmısınız

    YanıtlaSil
  3. Bu diyeti butun hafta,ay ve hatta yillarca yapilabilir. Denendi ve gercekten veriyorsun.

    YanıtlaSil